وقتی میوه و سبزیجات، حبوبات و غلات مصرف می کنید مقداری فیبر وارد سیستم گوارشی شما می شود. در لوله گوارش انسان آنزیمی که بتواند فیبرها را هضم کند وجود ندارد. برای همین فیبر مدتی در معده می ماند و سپس وارد روده کوچک شده وبعد از آن از طریق روده بزرگ دفع می شود.

حال این سوال مطرح می شود که چرا خوردن فیبر غذایی که در بدن هضم و جذب نمی شود برای بدن لازم و ضروری می باشد؟! 

در مواد غذایی که ما مصرف می کنیم دو نوع فیبر وجود دارد: فیبر محلول  و فیبر نامحلول

 

فیبر محلول : این نوع فیبر آب جذب می کندو به صورت ژل در می آید و هضم بسیار آرامی دارد.

اهمیت فیبر محلول:

1-کنترل وزن بدن:

فیبر محلول وقتی بصورت ژل در می آید چربی را بلوکه می کند و نمی گذارد چربی های زیادی هضم و جذب بدن شود.همچنین چون زمان زیادی در معده می ماند باعث احساس سیر بودن طولانی مدت می شود. در نتیجه تمایل به خوردن و دریافت کالری کمترشده و مانع چاقی می شود.

 

2-کاهش کلسترول بد خون:

همانطور که گفته شد فیبر محلول با دربرگرفتن کلسترول و خروج آن از دستگاه گوارش، مانع از بالا رفتن کلسترول خون می شود.

 

3-کنترل قند خون وکنترل دیابت نوع دو:

فیبر محلول باعث جذب آرام قند خون و تثبیت قند خون می شود.

 

4-کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی:

فیبر محلول با کنترل چربی و قندخون باعث کاهش بروز بیماریهای قلبی می شود.

 

5-تغذیه باکتریهای مفید روده بزرگ:

فیبر محلول در روده بزرگ توسط باکتریهای مفید روده ای هضم می شود و با تغذیه آنها باعث طولانی ترشدن عمر باکتریهای مفید روده می شود.

 

 

فیبر نامحلول: این نوع فیبر قابلیت هضم شدن در بدن را ندارد.

اهمیت فیبر نامحلول:

کمک به بهتر شدن حرکات روده ای و برطرف کردن یبوست

افزایش حجم مدفوع، که باعث سلامتی روده، کاهش ریسک ابتلا به هموروئید و کاهش ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ می شود.

 

 

روزانه به چه مقدار فیبر نیاز داریم:

مردان زیر 50 سال : 38 گرم در روز، بالای 50 سال 30 گرم در روز

زنان زیر 50 سال: 25گرم در روز، بالای 50 سال 21 گرم در روز

 

برخی از منابع غذایی حاوی فیبر محلول:

نخود فرنگی، جودوسر،جو، سیب، گلابی، موز، توت فرنگی، هویج، مرکبات، بلوبری، عدس، لوبیا و نخود، آجیل و مغزجات

 

برخی از منابع فیبرنامحلول:

آرد گندم کامل، برنج قهوه ای،سبوس گندم، انواع آجیل و مغزجات، انواع لوبیا، لوبیا سبز، سیب زمینی، گل کلم