کفیر یک نوع قارچ است، تجمعی از دانه های ریز که تقریبا به شکل گل کلم در کنار هم قرار گرفته اند. از قارچ کفیر برای تهیه نوشیدنی کفیر استفاده می شود. نوشیدنی کفیر از  ارزش تغذیه ای بالای برخوردار است. دانه‌های کفیر سرشار از باکتری‌های پروبیوتیک هستند. نوشیدنی کفیر نیز دارای انواع ویتامین، مواد معدنی، اسیدهای آمینه ضروری و پروتئین (با قابلیت هضم) می باشد . همچنین کفیر دارای ویتامینB12، ویتامینB1، کلسیم، اسیدهای آمینه، متیونین، اسیدفولیک، ویتامین K، منیزیم، فسفر و مس است.

تهیه نوشیدنی کفیر بسیار آسان است و می توان به راحتی آن در خانه تهیه کرد و از خواص آن بهره برد.

خواص کفیر:

1- تقویت سیستم ایمنی بدن بخاطر وجود باکتریهای پروبیوتیک

2- کمک به استحکام استخوانها بخاطر داشتن کلسیم زیاد

3- اثرات مثبت در درمان سرطان ( مخصوصا سرطان سینه،روده بزرگ و لوسمی) و ممانعت از رشد تومورهای سرطانی بخاطر وجود باکتریهای پروبیوتیک 

4- کمک به هضم بهتر ، کارکرد بهتر روده ها،مبارزه با بیماریهای دستگاه گوارش مانند زخم معده، سندرم روده تحریک پذیر(IBS)، سوء هاضمه و دیگر بیماریهای دستگاه گوارش. فرآورده های لبنی تخمیر شده حاوی باکتری های اسید لاکتیک بر میکروبیولوژی روده تأثیر مثبت دارند. پروبیوتیک ها هضم غذا را با تعادل فلور در روده ها و غشاهای مخاطی سالم تنظیم می کنند. 

5- نقش بسیار مهم در سلامتی پوست

کفیربخاطر پروبیوتیکها در سلامت و تقویت روده ها بسیار موثر است که نتیجه آن رفع آکنه، اگزما و برطرف شدن بسیاری از بیماریهای پوسدتی و بهبود سریع تر زخمهای پوستی است.

6- مناسب برای کسانی که نمی توانند لبنیات بخورند.

 دستگاه گوارش بعضی افراد نمی تواند لاکتوز موجود در لبنیات را تحمل کند و این افراد همیشه از خوردن لبنیات و بهره بردن از خواص آن محرومند اما وقتی از قارچ کفیر و شیر، نوشیدنی کفیر تهیه می شود این مشکل برطرف شده و افراد می توانند راحت کفیر بنوشند و از خواص شیر و قارچ کفیر توام باهم بهره مند شوند.

7- برطرف کننده افسردگی و آرامش بخش

به دلیل داشتن مقدار زیاد تریپتوفان، منیزیم و کلسیم

8- کنترل وزن و ممانعت از چاقی

باعث کاهش جذب چربی و ذخیره چربی در بدن می شوند ، احساس سیری را افزایش داده و در نتیجه به کاهش وزن کمک می کند.

 

موارد منع مصرف: 

منع برای مصرف وجود ندارد ولی کسانی که ایذر یا هپاتیت دارند باید برای مقدار مصرف کفیر با پزشک مشورت کنند.

 

نحوه ی تهیه نوشیدنی کفیر در خانه:

مواد لازم:

قارچ کفیر یک قاشق (15 گرم)

شیر ( کم چرب بهتر است) یک لیوان، هم دما با محیط اطراف (250 میلی لیتر)

ظرف شیشه ای

قاشق ( فلزی نباشد)

صافی پلاستیکی

روش آماده سازی:

قارچ و شیر را درون ظرف شیشه ای بریزید باید حدود 4 سانتیمتر بالای ظرف خالی بماند تا هوای کافی برای تنفس قارچ وجود داشته باشد،مدت زمان کوتاهی با قاشق غیر فلزی هم بزنید. سپس درب ظرف شیشه ای را با پارچه ای ضخیم بپوشانید و دور آن را کش بیاندازید و در جایی دور از نور مثلا درون کابینت قرار دهید. در دمای 20 تا 24 درجه حدود 18 تا 24 ساعت طول می کشدتا نوشیدنی کفیر آماده شود. بعد نوشیدنی را از صافی رد کرده و قارچها را از نوشیدنی کفیر جدا کنید. نوشیدنی کفیر تا یک هفته درون یخچال قابل استفاده است. اگر خواستید نوشیدنی طعم میوه بدهد درون آن میوه بریزید و بعد از 24 ساعت میوه را خارج کنید. 

 

چند نکته:

قارچ کفیر همیشه باید در شیر نگهداری شود و بیرون از آن خراب می شود.

اگر مدتی نخواستید کفیر درست کنید قارچ را درون شیر بریزید و در یخچال قرار دهید. در دمای یخچال تولید کفیر 7 روز طول می کشد.

برای تهیه کفیر اصلا از ظرف فلزی، صافی فلزی یا قاشق فلزی استفاده نکنید.

بهتر است بعد از 5 بار استفاده قارچ کفیر را در سبد پلاستیکی ریخته و با آب معدنی (بدون کلر) بشوئید.

نور و دمای بالای 32 درجه قارچ کفیر را از بین می برد.

کفیر که در دمای پائین تهیه شود شیرین تر و تخمیر در دمای بالاتر نوشیدنی ترش تر تولید می شود.

از شیر تازه که حداقل 4 روز دیگر تا انقضای آن مانده استفاده کنید.

از شیر پاکتی که استریل شده استفاده نکنید.

از شیر سویا نیز می توانید استفاده کنید.

منابع:

plantshospital

medicalnewstoday

kefirgrains