انواع ویتامینK

ویتامین K یک ماده مغذی است که بدن به مقدار کم اما بطور منظم به آن احتیاج دارد. انواع مختلفی از ویتامینK وجود دارد ولی دو نوع k1 و k2 برای ما مهمتر هستند. ویتامین K1 بیشتر در منابع گیاهی، مخصوصا در سبزیجات برگ سبز وجود دارد و ویتامین K2 در منابع حیوانی و غذاهای تخمیری وجود دارد، البته باکتریهای مفید که در روده انسان هستند هم ویتامینK2 می سازند.

نقش ویتامینK در بدن:

1- فاکتور مهم و موثر در انعقاد خون

2-افزایش تراکم استخوان،کاهش خطر شکستگی استخوان، مانع از پوکی استخوان

3-این ویتامین با ممانعت از رسوب مواد معدنی در رگها به کنترل فشارخون و حفظ سلامت قلب کمک می کند.

4- مصرف مقدار کافی ویتامینK ریسک ابتلا به سکته مغزی را کاهش می دهد.

5- افزایش حافظه اپیزودیک و بهبود سلامت شناختی و جلوگیری از آلزایمر

6- کاهش ریسک ابتلا به برخی از سرطان ها

عوارض ناشی از کمبود ویتامینK: 

کمبود ویتامینK کمتر در بزرگسالان به ندرت اتفاق می افتد، این کمبود بیشتر در افرادی دیده می شود که به دلیل بیماری کبد،نمی توانند این ویتامین را ذخیره کنند یا باکتریهای روده ای به دلیل مصرف دارو از بین رفته اند و ویتامینK نمی سازند، یا کسانی که شیمی درمانی و یا دیالیز می شوند. افرادی که دارای اختلالات شدید دستگاه گوارش مانند بیماری کیسه صفرا ، فیبروز کیستیک ، سلیاک یا بیماری کرون باشند قادر به جذب کامل ویتامین K نیستند ، بنابراین حساسیت بیشتری به کمبود این ویتامین دارند.همچنین کمبود این ویتامین در کسانی که الکل مصرف می کنند و همچنین در مبتلایان به سوء تغذیه دیده می شود.

 افرادی که کمبود ویتامینK دارند با این عوارض روبرو می شوند:

خونریزی بیش از حد از زخم ها

خونریزی از بینی و همچنین خونریزی لثه ها

افزایش زمان لخته شدن خون (خونریزی دیر بند می آید)

دوره قاعدگی شدید

خونریزی از دستگاه گوارش(خون در ادرار یا مدفوع)

افزایش ریسک ابتلا به پوکی استخوان

کم شدن تراکم مواد معدنی در استخوانها

پوسیدگی دندان

vascular calcification (رسوب مواد معدنی در دیواره رگ ها و شریانها)

اختلالات شناختی

مقدار مورد نیاز بدن به ویتامینK:

مقدار ویتامینK مورد نیاز روزانه
گروه سنی میکروگرم ویتامینK 
نوزادان 0 تا 6 ماه 2 میکروگرم
نوزادان 6 ماه تا یکسال 2.5 میکروگرم
کودکان 1تا3 سال 30 میکروگرم
کودکان 4تا 8 سال 55 میکروگرم
نوجوانان 9تا 13 سال 60 میکروگرم
نوجوانان 14تا 18 سال 75 میکروگرم
زنان بیشتر از 19 سال 90 میکروگرم
مردان بیشتر از 19 سال 120 میکروگرم

منابع غذایی سرشار از ویتامینK:

سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج ( 100 گرم اسفناج 483 میکروگرم ویتامینK داردsurprise)

جعفری، ریحان، پیازچه

بروکلی،کلم بروکسل

کلم و گل کلم

کاهو

بامیه

بلوبری

توت سیاه

انجیر

کیوی

انار

انگور

گوجه فرنگی

بادام هندی،گردو،بادام،فندوق

نخودفرنگی

لوبیای سویا

هویج

کدوحلوایی

شلغم

چغندر

آلوبخار وقیسی

آووکادو

پودر کاری، پاپریکا

زیتون و روغن زیتون

روغن سویا

ناتو(نوعی غذای تخمیری تهیه شده از سویا)

زرده تخم مرغ

جگر

ران مرغ

پنیر

 

منابع:

livescience

medicalnewstoday

labtestsonline

urmc.rochester