ویتامین های A،D،E وK ویتامینهای محلول در چربی هستندو همراه چربی ها در روده جذب می شوند.
ویتامین A
شکل فعال این ویتامین رتینول است که در منابع غذایی حیوانی وجود دارد مانند:
ماهی سالمون، جگر،شیر و تخم مرغ
پیش ساز ویتامین A، کاروتن نام دارد که در منابع غذایی گیاهی وجود دارد و وقتی کاروتن وارد بدن می شود به ویتامینA تبدیل می شود.
منابع گیاهی دارای ویتامین A: زردآلو،هویج، انبه،کدو حلوایی،گوجه فرنگی، اسفناج و سبزیجات برگ سبز، بروکلی،طالبی.
نقش ویتامین A در بدن
1- حفظ سلامت چشم ها و مکانیسم بینایی
2- ضروری برای سلامت پوست
3- این ویتامین سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و این ویتامین ضدبیماریهای عفونی است.
4- مهم برای سلامت دستگاه تولید مثل و مهم برای رشد جنین
5- کاهش ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم،سرطان ریه، سرطان مثانه و لنفوم هوچکین
(برای مطالعه بیشتر در مورد ویتامینA کلیک کنید)
ویتامین D
این ویتامین به مقدار کم در مواد غذایی وجود دارد. اما پیش ساز این ویتامین در پوست بدن وجود دارد و با کمک اشعه ماورابنفش، در بدن ویتامینD ساخته می شود.
منابع ویتامینD:
نور آفتاب، روغن ماهی، ماهی های چرب مانند سالمون، شاه ماهی، ماهی تن و ساردین، زرده تخم مرغ، قارچ نیز می تواند به ساخته شدن ویتامین D در بدن کمک کند.
نقش ویتامینD در بدن:
1- حفظ سلامت استخوانها از طریق تسهیل جذب کلسیم و فسفر در استخوانها
2- جلوگیری از نرمی استخوان و پوکی استخوان
3- حفظ سلامت دندانها
4- تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش دفعات ابتلا به آنفولانزا
5-کمک به تعدیل قند خون و تنظیم سطح انسولین و کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع دو
6- ممانعت از تکثیر و متاستاز سلولهای سرطانی
7- حفظ سلامت مغز و دستگاه عصبی
(برای مطالعه بیشتر در مورد ویتامین D کلیک کنید)
ویتامین E
این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که بدن را در برابر استرس اکسیداتیو حفظ می کند.
منابع گیاهی ویتامینE:
بادام، گردو، روغن زیتون، تخمه کدو، تخمه آفتابگردان، جوانه گندم
منابع حیوانی ویتامینE:
قزل آلای رنگین کمانی، ماهی سالمون،میگو، تخم مرغ
نقش ویتامین E در بدن:
1- جلوگیری از پیری زودرس پوست
2- تعادل هورمونها
3- کاهش ریسک بیماریهای قلبی
4-کاهش کلسترول بد خون
5-کاهش ریسک ابتلا به سرطان
6- سلامت پوست
7- کاهش دردهای قاعدگی و اختلالات قاعدگی
8- جلوگیری از بیماریهای چشمی که با افزایش سن بوجود می آیند.
(برای مطالعه بیشتر در مورد ویتامینE کلیک کنید.)
ویتامین K
ویتامین K1 بیشتر در منابع گیاهی بخصوص برگی سبز رنگ مثل اسفناج،بروکلی،جعفری،ریحان و پیازچه و میوه هایی مانند زیتون انگور،انار، انجیر و کیوی وجود دارد.
ویتامین K2 بیشتر در منابع حیوانی وجود دارد و همچنین باکتریهای مفید روده نیز این ویتامین را برای بدن می سازند.منابع K2: زرده تخم مرغ، ناتو( غذای تخمیری تهیه شده از سویا)، مرغ و جگر.
نقش ویتامین K در بدن:
1- کاهش خطر شکستگی استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان
2-مهم برای انعقاد خون
3-جلوگیری از آلزایمر
4-حفظ سلامت قلب
5- مانع از سکته مغزی