ویتامین های A،D،E وK ویتامینهای محلول در چربی هستندو همراه چربی ها در روده جذب می شوند. 

ویتامین A

شکل فعال این ویتامین رتینول است که در منابع غذایی حیوانی وجود دارد مانند:

ماهی سالمون، جگر،شیر و تخم مرغ

پیش ساز ویتامین A، کاروتن نام دارد که در منابع غذایی گیاهی وجود دارد و وقتی کاروتن وارد بدن می شود به ویتامینA تبدیل می شود.

منابع گیاهی دارای ویتامین A: زردآلو،هویج، انبه،کدو حلوایی،گوجه فرنگی، اسفناج و سبزیجات برگ سبز، بروکلی،طالبی.

نقش ویتامین A در بدن

1- حفظ سلامت چشم ها و مکانیسم بینایی

2- ضروری برای سلامت پوست

3- این ویتامین سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و این ویتامین ضدبیماریهای عفونی است.

4- مهم برای سلامت دستگاه تولید مثل و مهم برای رشد جنین

5- کاهش ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم،سرطان ریه، سرطان مثانه و لنفوم هوچکین

(برای مطالعه بیشتر در مورد ویتامینA کلیک کنید)

ویتامین D

این ویتامین به مقدار کم در مواد غذایی وجود دارد. اما پیش ساز این ویتامین در پوست بدن وجود دارد و با کمک اشعه ماورابنفش، در بدن ویتامینD ساخته می شود.

منابع ویتامینD:

نور آفتاب، روغن ماهی، ماهی های چرب مانند سالمون، شاه ماهی، ماهی تن و ساردین، زرده تخم مرغ، قارچ نیز می تواند به ساخته شدن ویتامین D در بدن کمک کند.

نقش ویتامینD در بدن:

1- حفظ سلامت استخوانها از طریق تسهیل جذب کلسیم و فسفر در استخوانها

2- جلوگیری از نرمی استخوان و پوکی استخوان

3- حفظ سلامت دندانها

4- تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش دفعات ابتلا به آنفولانزا

5-کمک به تعدیل قند خون و تنظیم سطح انسولین و کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع دو

6- ممانعت از تکثیر و متاستاز سلولهای سرطانی

7- حفظ سلامت مغز و دستگاه عصبی

(برای مطالعه بیشتر در مورد ویتامین D کلیک کنید)

ویتامین E

این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که بدن را در برابر استرس اکسیداتیو حفظ می کند.

منابع گیاهی ویتامینE:

بادام، گردو، روغن زیتون، تخمه کدو، تخمه آفتابگردان، جوانه گندم

منابع حیوانی ویتامینE:

قزل آلای رنگین کمانی، ماهی سالمون،میگو، تخم مرغ

نقش ویتامین E در بدن:

1- جلوگیری از پیری زودرس پوست

2- تعادل هورمونها

3- کاهش ریسک بیماریهای قلبی

4-کاهش کلسترول بد خون

5-کاهش ریسک ابتلا به سرطان

6- سلامت پوست

7- کاهش دردهای قاعدگی و اختلالات قاعدگی

8- جلوگیری از بیماریهای چشمی که با افزایش سن بوجود می آیند.

(برای مطالعه بیشتر در مورد ویتامینE کلیک کنید.)

ویتامین K

ویتامین K1 بیشتر در منابع گیاهی بخصوص برگی سبز رنگ مثل اسفناج،بروکلی،جعفری،ریحان و پیازچه و میوه هایی مانند زیتون انگور،انار، انجیر و کیوی وجود دارد.

ویتامین K2 بیشتر در منابع حیوانی وجود دارد و همچنین باکتریهای مفید روده نیز این ویتامین را برای بدن می سازند.منابع K2: زرده تخم مرغ، ناتو( غذای تخمیری تهیه شده از سویا)، مرغ و جگر.

نقش ویتامین K در بدن:

1- کاهش خطر شکستگی استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان

2-مهم برای انعقاد خون

3-جلوگیری از آلزایمر

4-حفظ سلامت قلب

5- مانع از سکته مغزی

(برای اطلاعات بیشتر در مورد ویتامین K کلیک کنید.)