یا می دانید منظور از غله کامل چیست؟ چرا باید بجای آرد تصفیه شده از آرد غله کامل استفاده کرد؟
غلات شامل گندم، جو، برنج، ذرت، جو دوسر، چاودار و کینوا می باشند.
غله کامل شامل سبوس، اندوسپرم و گیاهک است و آرد سفید فقط شامل اندوسپرم است و سبوس و گیاهک از آن جدا شده است.
سبوس(Bran): این قسمت از گیاه دارای ارزش تغذیه ای بسیاربالایی است،
مواد مغذی موجود در سبوس غلات:
پروتئین
ویتامینB1 -B2 -B6
نیاسین
مواد معدنی : آهن ، فسفر، منیزم، پتاسیم، روی ، سلنیوم
فیبر نامحلول: یک دوم لیوان سبوس حاوی 13گرم فیبر است.
همچنین سبوس دارای فیتوکمیکال و آنتی اکسیدان ویژه ای است که در میوه ها و سبزیها یافت نمی شود.
مصرف سبوس36%-25% ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. همچنین 37% ریسک ابتلا به سکته مغزی ، 43%-21% ابتلا به سرطان، 27% ابتلا به دیابت نوع دو را کاهش می دهد. به راستی کمتر ماده غذایی با این ارزش غذایی وجود دارد. پس چرا محصولات نانوایی ما همه از آرد سفید که سبوس ندارد تهیه می شود و این ماده ارزشمند دور ریخته می شود؟!!!!
گیاهک (Germ): قسمت مغذی دانه ی غله است .گیاه هنگام رشد از این قسمت دانه تغذیه می کند و رشد می کند.
مواد مغذی موجود در گیاهک دانه غله:
پروتئین
آهن، کلسیم و منیزم
ویتامین B6 و ویتامین C
اندوسپرم:
این قسمت از دانه غله ، بیشتر حاوی نشاسته است و مقداری هم پروتئین دارد.
در فرایند تصفیه آرد: قسمت گیاهک و سبوس دانه ی غله که حاوی مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی، فیبر و پروتئین هست دور ریخته شده و آرد سفید فقط حاوی اندوسپرم است که بیشتر نشاسته دارد.
با توجه به اینکه در کشور ما نان غذای اصلی مردم است بهتر است برای حفظ سلامتی آرد کامل را جانشین آرد سفید کنیم و نان با ارزش تغذیه ای بالاتر داشته باشیم.