تعریف شاخص گلایسمی(Glycemic index):

شاخص گلایسمی یک مقیاس نسبی بین 0 تا 100 است که نشان می دهد مواد غذایی چگونه روی سطح قند خون اثر می گذارند. وقتی شاخص گلایسمی کمترباشد نشان دهنده این است که هضم ماده غذایی به آرامی انجام می شود و در نتیجه سطح قند خون به آرامی افزایش می یابد. مواد غذایی با شاخص گلایسمی کمتر باعث می شوند مدت بیشتری احساس سیری داشته باشیم و اشتها کنترل می شود. برای افراد دیابتی خوردن مواد غذایی با شاخص گلایسمی بالا توصیه نمی شود چرا که این مواد به سرعت سطح قند خون را افزایش می دهند و این برای بیماران قندی بسیار خطرناک می باشد.

طبقه بندی شاخص گلایسمی:

شاخص گلایسمی کم : اگر شاخص گلایسمی 55 یا کمتر باشد.

شاخص گلایسمی متوسط : از 56 تا 69

شاخص گلایسمی بالا: 70 و بالاتر

شاخص گلایسمی مواد غذایی مختلف:

 

ماده غذایی شاخص گلایسمی
سیب زمینی پخته 88
دونات 76
نان با آرد سفید 71
نان با آرد کامل 50
برنج سفید پخته 66
برنج قهوه ای پخته 55
عسل 56
موز 55
پرتقال 43
سیب 38
گلابی 38
بادام هندی 25
بادام زمینی 18
شیر  31
ماست 33
گریپ فوروت 25
انگور 46
گیلاس 22
بروکلی 10
توت فرنگی  40
قارچ 10
کیوی  52
کاهو 10
انجیر 61
زردآلو 57
گردو 15
نخودفرنگی 48
پیاز 10
عدس پخته 29

غذاهای فراوری شده، محصولات تهیه شده با آرد سفید، انواع نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی،سیب زمینی سرخ شده، برنجک و کرن فلکس دارای شاخص گلایسمی بیشتر از 70 هستند و خوردن آنها توصیه نمی شود.

منابع:

nutritiondata.self

lpi.oregonstate

documents.hants

goqii

dlife