بعد از عمل جراحی، بدن بیمار ضعیف شده و نیاز به رعایت رژیم غذایی مناسبی دارد تا بتواند دوباره سلامتی خود را بازیابی کند. اصولا بیماران بعد از عمل دچار یبوست هستند باید دقت شود از خوردن مواد غذایی که باعث یبوست می شود پرهیز کنند.همچنین بیماران به مواد مغذی، ویتامین ها و پروتئین نیاز دارند.
باید ها و نبایدهای تغذیه ای برای بیماران بعد از عمل جراحی:
1-از آنجایی که مواد غذایی حاوی فیبر یبوست را از بین می برند به بیماران توصیه می شود از میوه ها و سبزی های تازه و غلات کامل استفاده کنند.
2- غذاهایی که باعث یبوست می شوند را از رژیم غذایی خود حذف کنند. غذاهای یبوست زا مانند:
گوشت قرمز
چیبس
میوه های خشک
پنیر و سایر فراورده های لبنی
انواع شیرینی،کیک و آب نبات و موادی که شکر افزودنی دارد.
3- از خوردن کره، مارگارین، روغنهای جامد و روغنهای حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس پرهیز کنند و روغن زیتون و روغن دانه کتان را جایگزین کنند.
4- غذاهای فراوری شده مانند سوسیس کالباس، انواع غذاهای آماده و کنسرو شده را از برنامه غذایی حذف کنند.
5- با توجه که برای بهبود سریع تر به پروتئین نیاز دارند، توصیه می شود از مرغ، بوقلمون و ماهی یا پروتئین های گیاهی مانند حبوبات، آجیل و توفو استفاده کنند. با وجودی که لبنیات هم پروتئین دارند بخاطر احتمال ایجادیبوست توصیه نمی شوند.
6- غلات کامل را بجای غلات تصفیه شده مصرف کنند. یعنی نان های سبوس دار و نانهایی که با آرد کامل تهیه می شود را جایگزین نانهای معمولی که از آرد سفید تهیه می شود کنند. برای صبحانه جو دو سر مخصوص صبحانه (Oat meal)میل کنند. برنج قهوه ای، بلغور گندم و بلغور جو مصرف کنند.( نکته قابل توجه: کسانی که عمل جراحی روده انجام داده اند در مورد مصرف غذاهای فیبر دار بایدبا پزشک خود مشورت کنند.)
7- بجای نمک، از سایر طعم دهنده های ضد التهاب مثل زنجبیل، زردچوبه،سیر،پیاز و کاری استفاده شود.
8- میوه و سبزی های تازه را به میزان زیاد مصرف کنند. میوه و سبزی یخ زده یا کنسروی توصیه نمی شود. میوه ها و سبزی ها بخاطر داشتن ویتامین های فراوان، آنتی اکسیدان ها، فیبر ارزش تغذیه ای بالایی دارند و برای بیماران بعد از عمل جراحی لازم هستند.
لیست مواد غذایی که به بهبود زخم بعد از عمل جراحی کمک می کنند:
میوه ها با آنتی اکسیدان فراوان:
انگور، بلوبری، تمشک، توت فرنگی، توت سیاه
میوه ها:
پرتقال، سیب، ملون، توتها، زردآلو، گریپ فروت، هلو، انبه
سبزیجاتی مانند:
هویج،گوجه فرنگی، فلفل دلمه، بروکلی، گل کلم، سیب زمینی، کلم، اسفناج، کاهو
چربی سالم:
روغن زیتون، آووکادو، روغن نارگیل
مواد پروتئینی:
مرغ، ماهی، تخم مرغ،عدس و لوبیا، توفو (پروتئین تهیه شده ازسویا)، آجیل
محصولات پروبیوتیک:
ماست پروبیوتیک، کفیر
آب به مقدار فراوان
منابع: