Keogenic Diet
یکی از رژیمهایی که امروزه مخصوصاً برای لاغر شدن رواج یافته، رژیم Keto است. عده ای کربوهیدراتها را از رژیم غذایی خود حذف می کنند تا سریع تر لاغر شوند. در سال 1920 برای اولین بار رژیم کم کربوهیدارت یا کتوژنیک برای معالجه بیمارانی که صرع داشتند مورد توجه قرار گرفت. در این رژیم غذایی مصرف کربوهیدارتها را به حداقل می رسانند و در عوض مواد پرچرب بیشتری مصرف می کنند. در رژیم کتوژنیک استاندارد، 5 درصد انرژی بدن از کربوهیدراتها،75 درصد از چربی و 20 درصد از مواد پروتئینی تامین می شود. به عبارت دیگر افراد پیروی کننده از این رژیم روزانه فقط 25 تا 50 کربوهیدارت گرم مصرف می کنند.
روند تاثیر گذاری رژیم کتوژنیک چگونه است؟
کربوهیدراتها در بدن می سوزند و گلوکز تولید می کنند و بدن انرژی لازم خود را بدست می آورد. اما وقتی کربوهیدارت نباشد و سطح گلوکز در خون پائین بیاید( که تقریباً سه تا چهار روز پس از شروع رژیم اتفاق می افتد)؛ بدن چربیهای ذخیره شده را طبق عملیات ketosis به کتون(keton)تبدیل می کند و می سوزاند و با مصرف شدن چربیها، کاهش وزن اتفاق می افتد. در بیماران مبتلا به صرع، تولید کتون و افزایش مقدار کتون در خون، باعث می شود کمتر دچار حملات صرع شوند. در واقع این رژیم برای بیماران مبتلا به صرع، برای کاهش وزن و برای بیماران مبتلا به دیابت استفاده می شود. این رژیم به افراد کمک می کند تا در مدت سه تا شش ماه بتدریج وزن کم کنند.
باید ها و نبایدهای خوردنی در رژیم کتو:
کسانی که رژیم کتو می گیرند این مواد غذایی را نمی خورند:
غلات تصفیه شده مانند نان سفید، ماکارونی و برنج، غلات کامل مانند نانهای تهیه شده از آرد کامل، جو وبرنج قهوه ای، حبوبات، شکر و کیک و شیرینی جات و بستنی، میوه هم در ای رژیم جایگاهی ندارد بجز انواع توت مثل توت فرنگی، سبزیجات نشاسته دار مثل سیب زمینی و محصولات غذایی کم چرب.
این مواد غذایی در این رژیم برای خوردن پیشنهاد می شود:
مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، مرغ، بوقلمون، ماهی و تخم مرغ، همه نوع پنیر (بجز پنیرهای فراوری شده)، خامه، کره، انواع آجیل و دانه ها، شکلات تلخ و پودر کاکائو، ماست پرچرب، کره بادام زمینی، سبزیجاتی مانند سبزیجات سبز رنگ، سیر و پیاز، گوجه فرنگی و فلفل دلمه، روغن زیتون، زیتون، روغن نارگیل و آووکادو. چای و قهوه بدون شکر.
آیا پیروی از رژیم کم کربوهیدرات یا کتو توصیه می شود؟؟؟
این رژیم فقط می تواند یک رژیم کوتاه مدت برای کاهش وزن باشد و نمی توان آن را به عنوان یک رژیم غذایی طولانی به کار برد.
هرساله متخصصان تغذیه و سلامتی رژیم های گوناگون غذایی را بررسی، مقایسه و رتبه بندی می کنند و نتایج رتبه بدی در US News and World Repot منتشر می شود. در این رتبه بندی از بین 35 رژیم غذایی بررسی شده از نظر اثرات مثبت رژیم روی سلامتی انسان و حفظ سلامت قلب ، رژیم کتو رتبه بدی دارد و از آخر دوم شده است.
عوارض ناشی از پیروی از رژیم کتو:
یبوست، کاهش قند خون، مشکلات گوارشی تهوع و سوء هاضمه، مشکلات کلیوی از جمله سنگ کلیه،بخاطر مصرف چربیهای اشباع مثل کره،لبنیات و گوشت پرچرب ریسک بیماریهای قلبی بالا می رود، اختلالات خواب، آنفولانزایی کتویی(keto flu) باعوارضی مانند: سردرد و بدن درد، خستگی، مشکلات تنفسی، نوسانات خلقی،کج خلقی، از آنجایی که مغز برای عملکرد خود به گلوکز نیاز دارد این رژیم باعث عملکرد ضعیف مغزی می شود. همچنین به علت مصرف نکردن میوه جات بدن با کمبود برخی از ویتامینها مثل ویتامینC و ویتامینB و کمبود برخی مواد معدنی مواجه می شود.
منابع: