ا اینکه ازنظر گیاهشناسی گوجه فرنگی یک میوه است ولی مانندسبزیجات مورد استفاده قرار می گیرد.
ارزش تغذیه ای گوجه فرنگی:
گوجه فرنگی سرشار ازویتامین و مواد معدنی است:
مقدار زیادی ویتامین C
بیوتین (Biotin)
ویتامین K
پتاسیم
ویتامین های B1 , B3, B6
فولات B9
ویتامین E
همچنین دارای فیبر است.
ترکیبات پیچیده و ارزشمندی نیز در گوجه فرنگی وجود دارند از جمله:
لیکوپن: لیکوپن که مسئول رنگ قرمز گوجه فرنگی است یک آنتی اکسیدان قوی با خواص فوق العاده می باشد.
بتا کاروتن: علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی در بدن تبدیل به ویتامین A می شود.
لوتئین
گزانتینین
Naringenin یک فلاونوئید است که در کاهش التهاب موثراست.
اسید کلروژنیک: یک آنتی اکسیدان قوی،موثر برای کاهش فشار خون در کسانی که فشار خون بالا دارند.
نقش گوجه فرنگی در سلامتی انسان:
1- پیشگیری از سرطان:
گوجه فرنگی غنی از ویتامین C است این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که رادیکالهای آزاد که عامل سرطان هستند را ازبین می برد. همچنین دارای بتا کاروتن است که پیشروی تومور های سرطان پروستات می شود. دارای لیکوپن است که یک پلی فنل است که رابطه مستقیمی با پیشگیری از سرطان پروستات دارد. همچنین این آنتی اکسیدانها روی سرطانهای لوزالمعده ، ریه ، سرطان سینه و سرطان معده نیز موثرند.
2-سلامت قلب
پتاسیم، ویتامین C، فولات، بتاکاروتن و لیکوپن ( کاهش کلسترول بد خون و کاهش خطر لخته خون) گوجه فرنگی باعث سلامت قلب می شوند و مانع سکته قلبی و سکته مغزی می شوند.
3-تنظیم فشار خون: بعلت داشتن پتاسیم
4-کنترل دیابت نوع دو: فیبر موجود در گوجه فرنگی قند خون را کنترل می کند.
5-رفع یبوست: بعلت فیبر و آب زیادی که در گوجه فرنگی وجود دارد.
6- حفظ سلامت پوست:
کلاژن یکی از اجزای اساسی پوست، مو،ناخن و بافت همبندی است. تولید کلاژن وابسته به ویتامین C است. کمبود این ویتامین باعث چین و چروک پوست، افتادگی پوست و لک می شود.
7-حفظ سلامت چشم ها:
لیکوپن، لوتئین و بتا کاروتن مانع بیماری های چشمی می شوند که با افزایش سن عارض می شوند. مانع آب مروارید می شود.
9-مناسب برای زنان باردار:
گوجه فرنگی منبع خوبی از فولات طبیعی است.
منابع: