کبد چرب چیست؟

دراین بیماری بتدریج چربی درسلولهای کبد تجمع پیدا می کند و به بافت کبد آسیب می رساند. کبد چرب یک بیماری خاموش است یعنی افراد ممکن است به آن مبتلا باشند وتا وقتی بیماری به مرحله حاد نرسیده ازآن آگاه نشوند.

 برخی از علائم این بیماری:

احساس خستگی، بی حالی، ضعف عمومی، گاها درد شکمی در مرکز یا سمت راست و یا بالای شکم، تهوع، تیرگی رنگ پوست، تعریق زیاد، بوی زننده و نامطبوع عرق، جوش، گیجی، بوی بد دهان، زردشدن سفیدی چشم ، تورم شکم (البته بروز هرکدام ازاین علامت ها دلیل این نیست که حتما دچار کبد چرب شده اید بلکه ممکن است یک نشانه ازاین بیماری باشد.)

آیا کبد چرب قابل درمان است؟

در ابتدای این بیماری که گرید1 بیماری است تجمع چربی در سطح خارجی کبد است در گرید2 برخی ازسطوح بافت کبدی آسیب می بیند ودرگرید 3، دیواره و بافت کبد دچارمشکل شده و فیبروز کبدی بوجود می آید و در گرید 4،آسیب و التهاب کبد زیادتر شده و پیشرفت می کند وسیروزکبدی بوجود می آید.

این بیماری درگرید 1و2 با دارو درمانی، تغییرسبک زندگی و تغییرعادت غذایی تا حد زیادی قابل درمان است.

 

عوامل گوناگونی ممکن است باعث کبد چرب شوند:

چاقی و داشتن اضافه وزن

وراثت

سبک زندگی نامناسب ( تغذیه ناسالم و عدم تحرک و ورزش نکردن)

دیابت

استعمال دخانیات

مصرف الکل

ابتلا به برخی ویروسها

 

چگونه می توان ریسک ابتلا به کبد چرب را کاهش داد؟

  1. با داشتن رژیم غذایی مناسب، رژیمی که درآن بیشتر میوه و سبزی مصرف شود، از غلات کامل سبوس دارو غذاهای فیبردار استفاده شود. روغنهای سالم مصرف شود. ( مثل رژیم غذایی مدیترانه ای)
  2. نگه داشتن وزن در محدوده وزن ایده ال. اگر اضافه وزن دارید حتما لاغر کنید.
  3. ورزش بیشتر و انجام فعالیتهای منظم بدنی (مثلا 5 روز در هفته روزانه 30 تا 60 دقیقه پیاده روی کنید.)
  4. پرهیزازمصرف خودسرانه و زیاد ازحد داروها مخصوصا مسکن ها و آنتی بیوتیکها
  5. کنترل بیماری قند (درکسانی که دیابت نوع دو دارند ریسک ابتلا به کبد چرب بالاست.)
  6. کنترل بیماری چربی خون ( حتما باید مقدار کلسترول خون را پایین نگه داشته شود.)

 

برای  بهبود کبد چرب چه چیزهایی باید بخوریم:

  1. سیر، باعث کاهش چربی خون می شود.
  2. قهوه، آنتی اکسیدان و ضد التهاب است.
  3. سبزیجات سبز مخصوصا بروکلی، که مانع ازتجمع چربی درسلول کبد می شود.
  4. آووکادو، دارای فیبرمحلول، مواد مغذی و ترکیبات ضد التهاب است.
  5. ماهی سالمون، ساردین، قزل آلا بخاطرداشتن مقدار قابل توجه امگا3
  6. گردو و بذرکتان بخاطرداشتن امگا 3 فراوان ( امگا3 سطح چربی کبد را پایین می آورد و ضد التهاب است.)
  7. چای سبز، با کم کردن کلسترول خون دربهبود کبد چرب موثراست.
  8. روغن زیتون، بخاطر داشتن امگا 3 وهمچنین کاهش سطح آنزیمهای کبدی
  9. غلات فیبردار مثل جوی دوسر، بخاطر کنترل دیابت
  10. مصرف پروتئین سویا
  11. زردچوبه
  12. لیمو ترش

 

 

غذاهای مضر برای کبد چرب که باید از مصرف آنها خودداری کرد:

  1. شکر، آب نبات، شیرینی جات، بستنی، نوشابه ، سودا، آبمیوه های صنعتی
  2. الکل
  3. روغنهای اشباع و ناسالم ،غذاهای سرخ شده ونمکی
  4. گوشت قرمز( بهترین جایگزین گوشت قرمز ماهی است)
  5. نان هایی که با آرد سفید تهیه می شوند، برنج سفید، ماکارونی تهیه شده ازآرد سفید و تمام غلاتی که زیاد تصفیه شده اند و سبوس ندارند باید خودداری شود چون عامل بالا بردن قند خون هستند و اثر سوء روی کبد می گذارند.