رفلاکس معده (Gastroesophageal reflux disease (GERD یا Acid reflux
افرادی که از رفلاکس معده رنج می برند ابتدا باید به پزشک مراجعه کنند و اگر مشکل آنها جدی بود طبق دستور پزشک دارو مصرف کنند. در کنار آن نیز باید رژیم غذایی و سبک زندگی خود را کمی تغییر دهند تا مشکل ترش کردن (رفلاکس معده) برطرف شود. کسانی که گاهی ترش می کنند بدون نیاز به دارو و فقط با دقت کردن به رژیم غذایی خود می توانند مشکل را برطرف کنند.دقت کنید رفلاکس معده باید درمان شود وگرنه این بیماری در مدت طولانی می تواند باعث آسیب رساندن به مری شود.
علائم رفلاکس معده
سوزش سردل
سوزش گلو
سوزش قفسه سینه و گاهی اوقات خس خس سینه
علائم آسم
سرفه های مزمن و اشکال در تنفس
مشکل در بلع و فرودادن غذا
نفخ شکم و آروغ زدن
ترشح بیش از حد بزاق دهان
فرسایش دندانها
بعضی اوقات عوارضی مانند آسیب مری و زخم شدید بافت در داخل گلو یا سیستم تنفسی ایجاد می شود.
نکته مهم: داشتن هرکدام از علائم فوق دلیل این نیست که شما رفلاکس معده دارید. می تواند یک نشانه باشد. اگر به داشتن این بیماری مشکوک هستید قبل از هرگونه پیش داوری و قضاوت با پزشک مشورت کنید.
برخی از عواملی که می توانند باعث ترش کردن یا رفلاکس معده شوند:
فشارهای عصبی
چاقی
بارداری
درمان نکردن آلرژی و حساسیتهای غذایی
فتق hiatal
اختلالات بافت همبندی
برخی از رفتارهای اشتباه نیز می تواند باعث ترش کردن و رفلاکس معده شود مانند:
سیگار کشیدن
پرخوری کردن و خوردن وعده های غذایی بزرگ و پرحجم
اندکی بعد از غذا دراز کشیدن یا خوابیدن
سبک زندگی بی تحرک
مسمومیتهای محیطی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
خوردن برخی از فست فودها،غذاهای سرخ کرده،پرچرب و یا خوردن غذاهای تند
نوشیدن نوشابه های گاز دار و الکل
استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDS) ، مانند آسپرین یا ایبوپروفن و قرصهای ضد بارداری
کسانی که رفلاکس معده دارند باید این مواد غذایی را کمتر مصرف کنند:
(دقت کنید گفته شده کمتر مصرف کنید نه اینکه اصلا نخورید مگر اینکه واقعا مقدار رفلاکس خیلی زیاد باشد)
1- غذاهای پرچرب
سیب زمینی سرخ شده و حلقه های پیاز سوخاری
فست فودها
چیبس
کره
شیر پرچرب
پنیر
خامه ترش
بستنی
سس سالاد پرچرب
سس های خامه ای
گوشت قرمز پرچرب
هرنوع غذایی که پرچرب باشد.
2- غذاهای تند و پرادویه
3-برخی از میوه جات و سبزیجات
مرکبات مانند پرتقال، لیمو ترش، لیمو شیرین و گریپ فورت
گوجه فرنگی و محصولات تهیه شده از گوجه مانند رب و سس
آناناس
سیر و پیاز
نعنا و حتی آدامس نعنایی
4- شکلات
5- نوشیدنی های کافئین دار
مثل قهوه و حتی چای
6- نوشیدنی های گاز دار
مانند انواع نوشابه های کولا، دوغ گاز دار، دلسترها و آبمیوه های گازدار
7- شیرین کننده ها ی مصنوعی
8- غذاهای فراوری شده processed foods
مثل سوسیس و کالباس،کنسروها و غذاهای آماده
نکته مهم: بخاطر داشته باشید زمان خوردن مواد غذایی به اندازه نوع مواد غذایی می تواند در ایجاد رفلاکس معده مهم باشد مثلا گاهی خوردن یک ماده غذایی هنگام صبح باعث ترش کردن نمی شود ولی همان ماده غذایی را اگر یکی دو ساعت قبل خواب بخورید ترش می کنید. پس علاوه بر نوع مواد غذایی به زمان خوردن ماده غذایی دقت کنید شاید بهتر باشد وقتی ترش می کنید نوع غذاها و زمان خوردن آنها را یادداشت کنید تا کم کم لیستی از غذاهایی که باعث ترش کردن شما می شود و زمانهایی که بیشتر این اتفاق می افتد را بدست آورید.
مواد غذایی مناسب برای رفع ترش کردن یا رفلاکس معده:
1- سبزیجاتی مانند:
لوبیای سبز ، کلم بروکلی ، مارچوبه ، گل کلم ، سبزیجات برگی ، سیب زمینی ، خیار،هویج و چغندر لبویی
2-زنجبیل
زنجبیل خاصیت ضد التهابی طبیعی دارد و یک درمان طبیعی برای سوزش سردل و سایر مشکلات دستگاه گوارش است.
می توان بصورت چای زنجبیل مصرف کرد. (برای مشاهده خواص زنجبیل و نحوه درست کردن چای زنجبیل کلیک کنید.)
3-جوپرک صبحانه یا Oatmeal و غلات کامل
جو پرک صبحانه یا اُت میل، سرشار از فیبر است و می تواند اسید معده را جذب کند و رفلاکس معده را کاهش دهد، علاوه براین ماده غذایی غلات سبوس دار مانند نان تهیه شده از آرد کامل نیز برای رفع ترش کردن توصیه می شوند.
4- میوه هایی مانند موز، سیب ، گلابی، هلو، انواع توت، ملون برای کسانی که ترش می کنند خوب است.
5- گوشت های بدون چربی
مانند مرغ و ماهی،مخصوصا ماهی سالمون که امگا سه دارد. تحقیقات نشان داده اضافه کردن غذاهای دارای امگا سه به رژیم غذایی علائم رفلاکس را کم می کند.
6- سفیده تخم مرغ
هرچند که باید از زرده تخم مرغ پرهیز کنید زیراحاوی چربی است و باعث بروز علائم رفلاکس می شود.
7- دارچین
دارچین مانند یک آنتی اسید عمل می کند. می توانید مقداری دارچین به جوپرک صبحانه یا به نوشیدنی خود اضافه کنید.
8- جویدن آدامس بدون قند بعد از غذا
9- خوردن وعده های غذایی کوچکتر و کم حجم تر
10- وقتی با نشانه های ترش کردن مواجه می شوید مقداری عسل در شیر گرم (کم چرب) بریزید و بنوشید.
منابع: