تفاوت برنج قهوه ای و برنج سفید چیست؟
همانطور که می دانید برنج یکی از غلات است یک دانه ی برنج چهار لایه دارد؛ لایه ی بیرونی پوسته (Husk) است که خوراکی نیست. لایه بعدی سبوس(Bran) لایه میانی اندوسپرم و لایه درونی گیاهک (Germ) است. برنج قهوه ای یک غله کامل(Whole Grain)محسوب می شود یعنی فقط پوسته(Husk) از آن جدا می شود و سه قسمت سبوس، اندوسپرم و گیاهک را دارد. اما در برنج سفید علاوه بر پوسته، سبوس و گیاهک هم جدا می شود و فقط اندوسپرم باقی می ماند.
اجزای برنج قهوه ای:
- سبوس ( داری ویتامینهای گروه ب، فیبر، آهن و فسفر و روی و منیزیوم، آنتی اکسیدان)
- اندوسپرم ( حاوی نشاسته و مقداری پروتئین)
- گیاهک (دارای پروتئین، آهن، کلسیم و منیزیم، ویتامین B6 ویتامین C)
برنج قهوه ای بعلت داشتن سبوس، گیاهک و اندوسپرم،نسبت به برنج سفید که فقط قسمت اندوسپرم دانه را دارد؛ از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار است.
توصیه می شود برنج قهوه ای قبل از مصرف حداقل 4ساعت در آب گرم خیسانده شود.
مزیت برنج قهوه ای:
- غنی از سلنیوم : در نتیجه کاهش ریسک بیماریهای رایجی مثل سرطان، بیماریهای قلبی و آرتریت
- دارای منگنز فراوان: منگنز به سیستم عصبی و همچنین سیستم تولیدمثل کمک می کند.
- غنی از روغن های طبیعی که باعث نرمال کردن سطح کلسترول خون می شود.
- تنظیم وزن: بعلت داشتن فیبر خاصیت سیرکنندگی دارد و مانع از پرخوری می شود.
- چون دانه کامل است ایجاد پلاک شریانی را کاهش می دهد و ریسک بیماری قلبی کاهش می یابد.
- یک ویژگی خوب برنج قهوه ای دارا بودن آنتی اکسیدان فراوان است.
- پیشگیری از سرطان روده بزرگ بعلت داشتن فیبر فراوان.
- %60 احتمال ابتلا به دیابت را کاهش می دهد. همچنین کمک به تثبیت قند خون برای مبتلایان به دیابت (درصورتیکه برنج سفید خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد.)
- غنی از انواع ویتامین ها ی گروه B
توصیه می شود این غله کامل که حاوی موادمغذی فراوان است در غذای کودکان که در حال رشد سریع هستند، استفاده شود.
بهتر است در رژیم غذایی خود برنج قهوه ای را جایگزین برنج سفید کنید.